Kazáncsere program

A kazán a fűtési rendszerek lelke, a pénzügyi megtakarítás és az olcsó üzemeltetés egyik motorja. Egy rossz és balesetveszélyes kazán komoly kockázatot jelenthet családja és otthona számára.

A mai napig számos épületben, lakásban működnek nyílt égésterű, kéményes gázkazánok. Ezek egyrészt baleseti kockázatot jelentenek (CO mérgezés), másrészt gazdaságtalanul üzemelnek. A Vitonál biztosítunk mindent Önöknek ahhoz, hogy a régi, elavult gázkazánokat modern, biztonságos és gazdaságos készülékre cseréljék. Az ilyen átalakítás megköveteli a kémény átalakítását, amit szintén elvégzünk annak minden dokumentációjával és hatósági engedélyeztetésével, ügyintézésével. A végeredmény: biztonságosabb lakás, gazdaságos, olcsó üzemeltetés.

LÉTEZIK OLYAN készülék, amelynek hatásfoka 100% felett van? TUDOK AKÁR 20-30% - OT MEGTAKARÍTANI FŰTÉS SZÁMLÁIM ÖSSZEGÉBŐL EGY ÉV ALATT KONDENZÁCIÓS KAZÁNNAL? A VÁLSZUNK: IGEN.

Kondenzációs kazánok

A kondenzációs gázkazánok az 1980-as évektől kezdtek elterjedni. Magyarországon jelenleg még kezdeti stádiumban van alkalmazásuk, mindössze néhány százalékra tehető az elterjedés mértéke. Érdekesség, hogy Nyugat-Európában szinte kizárólag ilyen kazánokat lehet beépíteni, de már Lengyelországban is 50% környékére tehető a kondenzációs kazánok GYAKORISÁGA, miközben nálunk ez az érték mindössze 6-10%, EZ viszont rohamosan és egyértelműen emelkedik. A növekvő gázár, valamint a környezettudatos gondolkodás térhódítása miatt egyre több háztartásban, középületben használják ezt a korszerű technológiát.

Működése

Maga az égési folyamat minden csepp energiát kiprésel a fűtőanyagból, csak a kazánjaink sajnos nem képesek arra, hogy ezt a mennyiséget 100%-ban fel tudják használni lakásunk fűtésére. Hová tűnik az a hő, amit nem hasznosítunk? Vízgőz képződik belőle, amely megkötve az égés során termelődött savakat lecsapódik a kémény belső falára. Kondenzvíz lesz belőle. Nos, ennek a kondenzátumnak a „befogására” tervezték a kondenzációs kazánt. Hol van az általunk kihasználatlan hőenergia? SAJNOS A vízgőzben.

- Hagyományos kazánok esetében a távozó füstgáz 160–260 °C-os, azaz ilyen hőmérsékletet engedünk ki a kéményünkön. A füstgáz magas hőmérséklete kizárja, hogy a benne levő vízgőz a kazán falával érintkezve lecsapódjon, mert az károsítaná a kazánt. Így viszont igen magasak a kazán üzemelési veszteségei, éves hatásfokuk 80 százalék körüli.

- A kondenzációs gázkazán abban különbözik a hagyományos gázkazánoktól, hogy a füstgázban lévő hőenergia hasznosításával sokkal gazdaságosabban képes fűteni. A kondenzációs kazán nagy felületű, tagolt hőcserélő felülete lehetővé teszi, hogy a távozó hő annyira lehűljön már a kazán belsejében, hogy ott le is tudjon csapódni. Ha a vízgőz nem a kéményben, hanem a kazánban csapódik le, a benne rejlő hőenergia visszaforgatható a fűtési rendszerbe. Ezzel nem csak a fűtőanyagból hasznosítható energiát növeltük meg 15-20%-kal, hanem jelentősen csökkentettük a kéményen távozó káros anyagokat is. Így is keletkezik némi víz, de azt már nyugodtan beleengedhetjük a szennyvízelvezető rendszerbe. Ráköthető a már meglévő fűtési rendszerre. Ugyanúgy néz ki, és a felhasználó szempontjából ugyanúgy működik, mint egy hagyományos kazán.

BIZTONSÁGOS: egy ilyen kazáncserével kizárható a későbbiekben a CO mérgezés és a kéménybalesetek lehetősége.

Amiért megéri cserélni

- A tüzelőanyag-fogyasztás arányos a kazán éves hatásfokával. Mivel a hagyományos kazánok éves hatásfoka a legrosszabb, ezért ezek lecserélése időszerű. Egyes, régebbi készülékeknél gyakran akár 50 százalék körüli éves hatásfokról lehet beszélni.
Köztudott, hogy a lakossági földgáz ára az elmúlt 10-20 évben meredeken emelkedik. 1993-ban 10 forintról indult, majd 2002 júliusában 45 forintba került egy köbméter földgáz, ma ugyanezért a mennyiségért a lakosság csaknem 150 forintot kénytelen fizetni. 2002-ben egy kondenzációs készülék 1 millió Ft körüli árban mozgott, mára ez negyedére csökkent.

Számoljunk
Egy 100 négyzetméteres, cirkó fűtéses lakás éves gázfogyasztása 1800-1900m3, ami kb. 280.000-300.000 Ft-os gázszámlát jelent éves szinten. Tapasztalatok szerint kijelenthető, hogy egy régi, kéményes kivitelű cirkóhoz képest 30-35%-os, egy korszerű, normál égős készülékhez képest pedig 10-20%-os fogyasztás-csökkenést tudunk elérni egy kondenzációs készülékkel. Ez azt jelenti, hogy egy kondenzációs készülékcsere esetén, EGY ÉV ALATT IS, JELENTŐS ÖSSZEGET TAKARÍTUNK MEG, a teljes megtérülés pedig 3-5 évre tehető.

Nézzünk egy konkrét példát:

A vizsgált lakóház 1983-ban épült, 6 lakásból álló csoportház egyik elemeként. A 3 szintes épület nettó alapterülete 134m2, melynek fűtésére meleg vizes padlófűtés szolgál. Ennek melegítését elsőként egy atmoszférikus -'normál'- égővel szerelt, nyitott égésterű, azaz kéményes lemezkazán biztosította, 20 kw teljesítménnyel. A rendszer 1986-től '93-ig változatlan felépítésben KIELÉGÍTŐEN üzemelt.
Az 1993-as gázáremelés és az akkor 10 forintos köbméterenkénti ár cselekvésre kényszerítette a lakás tulajdonosát. Az akkori energiapiaci lehetőségeket figyelembe egy átfolyós, 3x4.5 kW teljesítményű villanykazán mellett döntött, amit termosztáttal szabályozott, majd 4 évvel később egy külső hőmérsékletfüggő szabályzóval egészítette ki a rendszert. Azonban a villamos energia árának a gázárhoz képest gyorsabb emelkedése újra a földgáz felé irányította a tulajdonos figyelmét.
2000-ben (a magyar kondenzációs korszak hajnalán) beépítésre került egy korszerű, zárt égésterű kondenzációs gázkazán, amihez 1 évvel később kapcsolt egy indirekt tárolót is, kiváltva a meglévő villanybojlert is. Amellett, hogy ezzel kapott egy energiatakarékos, környezetkímélő készüléket, lehetőséget nyújtott arra, hogy pontos számokkal be tudjuk mutatni, hogy mennyivel lett kevesebb a ház fűtésére fordított összeg.

Az elmúlt időszakban több alkalommal volt lehetőség állami támogatás igénybevételére a fűtés korszerűsítés program keretein belül. Részletekről érdeklődjön üzletünkben, vagy az Aktuális ajánlataink menüpontban.

Változások 1 2 3 4
Tüzelőanyag földgáz villany villany földgáz
Hőellátás mód Álló lemezkazán Villamos fűtésű kazán Villamos fűtésű kazán Kondenzációs kazán
Időszak 1986-93 1993-98 1999 2000-től
Szabályozás kézi kézi automatikus automatikus
Fogyasztás* 2740 m3 15500 KWh 13670 KWh 1377 m3
Energiaköltség** 86.659 Ft 93.890 Ft 82.690 Ft 38.348 Ft
Összevetés*** 100 108 95 44

*     fűtési idényben
**   2000 bázisárain számolva
*** az első megoldásban az évi költséget 100-nak véve